BEZ TACHOGRAFU

01.07.2016
BEZ TACHOGRAFU

Przemierzają dziennie setki kilometrów, choć nie wkładają karty do tachografu i nie nazywają się kierowcami. Po przejechaniu całej drogi, nawet gdy bardzo zmęczeni - są uśmiechnięci, chętni do rozmowy, profesjonalni. Nasi HANDLOWCY: Magda, Michał i Marcin.

Zakres obowiązków handlowca obejmuje nie tylko spotkania z klientami, ale i wielogodzinne czasem przejazdy, konstruowanie ofert, pracę nad wizerunkiem Firmy podczas targów i wydarzeń. Znają środowisko transportowe jak nikt inny, bo widzą się w ciągu miesiąca z setkami osób. Zapewniają pracę pozostałym działom i wnoszą mnóstwo pozytywnej energii. Jak wygląda dzień handlowca?

Michał Nowakowski: „Od rana, jak nie mamy spotkań, to je umawiamy, poszerzamy bazę kontaktów, kwotujemy zapytania, organizujemy bieżącą obsługa klienta, pokazujemy się nie tylko telefonicznie, ale i fizycznie. Sprawdzamy na rynku gdzie jest dla nas najlepsze miejsce, nisza i odwiedzamy firmy odpowiadające naszemu profilowi.

Jak to się stało, że zostałem handlowcem? Już na początku studiów chciałem podjąć pracę, a znajomy podpowiedział, że mam odpowiedni temperament i tak zostałem asystentem sprzedaży. Potem przeszedłem drogę od asystenta do kierownika projektu i kierownika regionalnego.

Z dumą obserwuję, że rok do roku obroty rosną o 100%, obecnie do poziomu kilkudziesięciu milionów, a nasza obecność rośnie zwłaszcza na rynku opakowaniowym”.

Marcin Nagodziński: „Jako handlowcy jesteśmy pierwszym w kolejności trybem firmy i motorem, który nakręca sprzedaż. Robimy to poprzez wyszukiwanie klientów i obsługę posprzedażną, obsługę reklamacji, monitorowanie rynku - co jeszcze może interesować klientów.

Zostałem handlowcem, bo lubię kontakty z ludźmi, ciągłą mobilność. To bardzo ciekawa praca, nigdy nie ma dwóch takich samych dni, codziennie pojawiają się nowe wyzwania – nowi klienci, ciekawi ludzie, potrzeba dostosowania pod ich indywidualne potrzeby i wymagania naszych usług.

Jednocześnie jest to praca bardzo wymagająca. Większość handlowców nie lubi wyszukiwania kontaktów, bo jest to żmudne. Każdy ma swój warsztat pracy, własne doświadczenia czy szkolenia, które przeszedł, drogę rozwoju. Musimy być otwarci na ludzi i konsekwentni w działaniach - czasem trzeba z jedną osobą kontaktować się wielokrotnie, uważnie obserwować co robi konkurencja i wynajdywać dla siebie nisze, a słabe strony u innych”.

Magdalena Dal: „Pracuję w Marathon International od marca 2014. W poprzedniej pracy zajmowałam się pozyskiwaniem klientów, ale zadania były bardziej monotonne. Szukałam więc firmy innowacyjnej, dynamicznej, która się rozwija, i tutaj zostałam aktywnym handlowcem.

Każdy dzień zaczynam o godzinie 7:30, kontaktuję się ze stałymi klientami, poszukuję nowych, odwiedzam naszych partnerów, interweniuję przy pilnych sytuacjach np. z załadunkami czy rozładunkami, na bieżąco współpracuję z kolegami z działu FTL.

Lubię kontakt z ludźmi, mam satysfakcję, gdy potrafię zaoferować to, na co klient liczył. Lubię poznawać nowe środowiska i branże, odkrywać ich zapotrzebowania i na koniec otrzymywać pozytywny feedback. Trudności? to normalne, bywają w pracy, w branży, ale radzimy sobie z nimi na co dzień. Nie ma takich, przy którym byśmy nie usiedli i nie znaleźli rozwiązania, bo nie ma sytuacji bez wyjścia. Bardzo ważna jest komunikacja i wzajemna pomoc w sprawach dotyczących obsługi klientów. Ta praca ma nam sprawiać przyjemność.