Akademia Kierowcy Marathon: wspólnie tworzymy elitę kierowców

13.06.2016
Akademia Kierowcy Marathon: wspólnie tworzymy elitę kierowców

Pan Mateusz pochodzi spod Warszawy. Świeżo po ukończeniu kursu i zdaniu egzaminów rozpoczął szkolenia pod okiem trenera Mariusza.

Co było istotne na początku nauki?

Od innych kolegów kierowców słyszałem, że Akademia Kierowcy Marathon ma bardzo dobrych trenerów. To ważne, że są wybrani z elity kierowców, a jednocześnie pełnią funkcję coacha na stałe. Dzięki temu nie trafia się na przypadkowe osoby w pierwszym okresie pracy. A jest czego się uczyć, bo jest zupełnie inaczej niż np. w pracy kierowców krajowych: przeprawy promowe, przejazdy przez poszczególne kraje. Dwa miesiące po ukończeniu Akademii nadal były dla mnie okresem nauki. Kilka dni temu wróciłem z pierwszej trasy do Chorwacji i to było dla mnie znów coś nowego i ciekawego.

Pierwsze dwa tygodnie pracy w trasie przez Europę uważam za prawdziwą przygodę. Trener Mariusz jest świetnie dobrany do swojej roli i fajne będzie dalsze utrzymywanie kontaktu z nim.

Dlaczego wybrał Pan naszą Akademię?

Propozycję pracy otrzymałem z trzech różnych firm, ale oferta Marathon była najciekawsza. Administrator Floty, Konrad opowiedział o firmie, pojazdach, systemach pracy i zdecydowaliśmy się rozpocząć współpracę od przeszkolenia w ramach Akademii Kierowcy.

Wcześniej pracowałem w zupełnie innej branży, ale od dziecka marzyłem o byciu kierowcą trucka w transporcie międzynarodowym. Zawsze jednak życie układało się inaczej, po drodze otwierały się inne furtki.

Co jest trudne w tej pracy?

Dla mnie – rozstania z rodziną. Mam żonę i dwoje maluchów – mają po 3 oraz 5 lat. A jednocześnie nie wyobrażam sobie pracy stacjonarnej! Życie w drodze jest specyficzne i każdy kierowca marzy o jak największym aucie; ja zakochałem się w Actrosie. Chętnie będę zabierał dzieci, jak tylko trochę podrosną.

Dzięki za rozmowę i życzymy szerokości!